Péče o auto v zimě

28.02.2013 11:39

 

Chladné počasí dává zabrat nejen nám, ale i našim vozům. Člověk se dá na jaře, po sněhových závějích a teplotách pod bodem mrazu, celkem rychle do kupy. Auto se z pořádné zimy nemusí vzpamatovat už nikdy. Obzvlášť, pokud ho nikdy neschováváte do garáže ani pod plachtu. Svědomitou péčí o automobil ale jeho předčasnému konci ve šrotu předejdete.

Jak umýt auto v zimě

Laku a podvozku rozhodně solné posypy na silnicích neprospívají. Auto by se v zimě proto mýt mělo. Pokud ho chcete zbavit špíny a soli, když je pod nulou, nastříkejte si na gumu ve dveřích silikonové těsnění a do zámků po umytí nemrznoucí směs. Nebudete tak muset čekat na teplejší počasí, abyste se do vozu dostali.

V automyčce volte vysokotlakový program. Čistíte-li si auto doma, používejte wapku. Bezpečně odevšad odstraní nánosy posypů a špíny. Pokud mrzne, auto po vyčištění raději usušte nebo schovejte do garáže.

Namazat a prolít

Sebelepší materiál karoserie ji na 100% neochrání před korozí.  Základem funkčního auta s dlouhou životností je zdravý lak. S příchodem zimy je proto třeba vůz pořádně navoskovat. Odborníci na tuto nevlídnou dobu doporučují tvrdý vosk. Není od věci použít jej několikrát za zimu. Svým krasavcem se pak budete moct chlubit mnoho let. Pozornost byste měli věnovat i podvozku. Ten na vozovce, nejen v zimě, trpí snad ze všeho nejvíc. Pomůžete, pokud jej ošetříte speciálním nátěrem. Ideální teplota pro nástřik takové barvy je ale 20˚C.

Ještě než se začnou dělat rampouchy, nezapomeňte ostřikovače naplnit nemrznoucí směsí. Nádrž pak natankujte zimní směsí benzínu. I zatuhlý olej umí udělat pěknou neplechu. Proto součástky chraňte používáním oleje do mrazů (0W je do - 40), případně do směsi přidejte aditiva.

 

Ukryjte vůz pod plachtu

Až už se svým autem jezdíte párkrát za měsíc nebo každý den, je dobré ho schovávat. V zimě i v létě. Autoplachty sice nedokáží plně nahradit garáž, ale díky nim se auto venku tak rychle nezničí. 

Během mrazivých dnů vám s plachtou na voze nenamrzne přední sklo, karoserii nepokryje vrstva sněhu a při tání nikam nezateče voda. V létě zase dokáže zabránit přehřívání karoserie na slunci.

Nemusíte se bát, že budete muset při natahování plachty pokaždé protahovat kovová oka gumou a složitě ji napínat. Dnes se vyrábí jednoduché a lehké plachty, které mají už gumu všitou. Plachtu tak na auto nandáte i sundáte během minuty.  Investice do ochranných prostředků na auto vás vyjde vždy levněji, než koupě nového auta. Proto o svůj vůz pečujte a nenechávejte jej zbytečně korodovat.