Jak si užít posezení ve stínu

30.06.2012 16:06

Přichází léto a k němu neodmyslitelně patří grilování s přáteli, společné obědy na terase nebo si jen tak posedět a posnídat na čerstvém vzduchu. Bez stínu by to samozřejmě nešlo, a proto se v tomto článku budemě věnovat pár možnostem, jak si stín zajistit.

 

Nejprve se musíte rozhodnout, jak často terasu budete využívat. Nemá smysl pořizovat pergolu, když by stačilo jednoduše použít slunečník.

 

A nyní k možnostem, jaké dnešní doba nabízí:

1. Slunečník

Jedná se o nejjednodušší možnost, jakou můžete najít. Velkou výhodou slunečníku je jeho mobilnost a levné náklady na pořízení. Cena údržby je více než zanedbatelná. Pozor si musíte dávat na upevnění a kvalitu provedení. Většina slunečníků má ve spodní části nádobu na vodu, díky které se při větru nepřevrhne.

 

2. Markýzy

Márkýza může fungovat na dálkové ovládání nebo ruční pohon. Její upevnění je natrvalo a nedá se jen tak přemístit jako slunečník. Při silnějších povětrnostních vlivech ji stačí jen srolovat.

 

3. Stínící plachty

Stínící plachty působí jako stan na zahradě. Upevnění jsou na každém rohu celé plachty a ze všech stran jsou výstuhy. Výhoda je,že dokáže pojmout velký i malý prostor a následně se zase složit. Problém opět nastane při silném větru, kdy konstrukce moc dlouho neodolá. Stínící plachty jsou ideálním řešením na rodinné oslavy.

 

4. Pergola

Nejznámějším řešením v zahrádkářské kolonii je právě pergola. Pevně připevněná k zemi a na většině zahrad i jako pěkná dekorace. Poslouží nejen jako ochrana před sluncem, ale také jako podklad pro vinoucí se rostliny (např. Bíle hrozny). Pergola potřebuje udržovat. Na jaře se vyplatí natřít lakem, aby se dřevo neponičilo.

 

A co vy? Už máte vybráno?